Header

Een rondje door de shack

HF

FT-817nd
Yaesu FT-817ND 160m-70cm all-mode 5 Watt met 500Hz CW filter

Voor HF gebruik ik op dit moment de Yaesu FT-817ND. Het is een QRP transceiver met maximaal uitgangsvermogen van 5 Watt. Ik heb het 500Hz CW filter er in zitten. Ik heb deze transceiver aangeschaft omdat ik het leuk vind om portabel te zijn. Met de interne accu, een klein tunertje en een stukkie draad kun je overal QRV zijn.
Als antenne gebruik ik een halve golf eind gevoede dipool voor de 20 meter band. Deze antenne werkt zonder tuner over de gehele 20 meter band. Met een tuner kun je hem ook nog wel voor 40m, 30m, 17m en 15m gebruiken. De antenne is een beetje schuin gespannen over de achtertuin met een maximale hoogte van circa 9 meter. Een halve golf dipool is in het voedingspunt hoogohmig. Circa 2800 ohm. Met een klein LC netwerkje wordt 50 ohm naar 2800 ohm getransformeerd.

sw80+
Portable QRP. Onder de SW80+ een 80m CW transceiver. Midden de Balanced Line Tuner en boven de Switched Long wire Tuner. Apparaatjes ter grootte van je handpalm!

Op de foto hiernaast zie je mijn Small Wonder labs SW80+. Het onderste kastje van de drie. Het is een piep klein CW transceivertje voor 80m. Er komt twee en half Watt uit. Met de twee knoppen aan de voorkant regel je de rf-gain, dat is gelijk ook het volume want een ALC heeft deze trx niet, en de frequentie over een bereik van circa 40 kHz. Het kitje heeft standaard geen CW-keyer. Die heb ik er zelf bij gemaakt met een Atmel atmega8 microcontroller. De software voor de keyer heb ik zelf geschreven. Met het kleine zwarte knopje aan de voorkant kun je de keyer standaard teksten laten uitzenden. Ik heb vijf teksten voorgeprogrammeerd. Met het zwarte knopje en de CW paddle kun je de keyer nog meer instructies geven. Zoals de seinsnelheid instellen of kun je de keyer de batterij spanning laten seinen. In RX gebruikt de SW80+ slechts 30 mA. Met een volle 7Ah accu kun je een hele vakantie zonder bijladen verbindingen maken! Het middelste kastje is een kleine QRP antennetuner. De BLT tuner. Deze is voor draadantennes en symmetrische antennes. De tuner is een iets versimpelde uitvoering van de Z-Match. Het bovenste kastje is de SLT tuner. Die tuner is voor langdraad antennes. Je kunt er perfect een halve golf antenne mee aanpassen. Het grote voordeel van een halve golf verticale antenne is het hoge rendement. Je hebt niet heel veel radialen nodig zoals bij een kwart golf antenne. De afstralingshoek is ook lager dan bij een kwart golf dus ideaal voor DX. En bij werken met QRP vermogens moet je het echt hebben van een goede antenne!

sdr
Software Defined Radio. De Softrock 6.2 RxTx SDR transceiver voor de 80m en 40m band. Daaronder de Roland Edirol FA-66 geluidskaart met een samplerate van 192 kHz en 24 bits dynamisch bereik.

Links op de foto de Softrock SDR. Een klein bouwpakketje dat van je computer een zend/ontvanger maakt met enorme hoge specificaties. Het kitje koste mij ongeveer 50 Euro. Wie zei dat deze hobby duur was? Je hebt er wel een goede geluidskaart bij nodig. Het liefst één met een hoge samplerate zodat je een zo groot mogelijk radio spectrum kunt zien. Verder is een groot dynamisch bereik wenselijk. Liefst minimaal 24 bit. Nu gebruik ik een vrij dure firewire geluidskaart maar met een soundblaster van een paar tientjes krijg je al een goed resultaat. De softrock maakt standaard gebruik van een paar kristalen in de 40m en 80m band. Afhankelijk van de samplerate van de geluidskaart kun je dan een deel van die banden bestrijken. Leuker is het om nog een externe oscilator erbij te bouwen. Daar zijn ook weer kitjes voor met de bekende si570 chip. Ik gebruik gewoon de oscilatorfunctie van mijn miniVNA. Daar zit een vrij goede DDS chip in dat een redelijk schoon signaal geeft. Met wat zelfgemaakte software koppel ik de miniVNA aan het programma PowerSDR-IQ.

sdr
De Softrock 6.2 RxTx SDR transceiver van binnen. Het is maar een klein printje dat je in een weekend in elkaar hebt.

Het vermogen uit de Softrock is circa 1 Watt en valt dus precies in het door mij zo geliefde QRP bereik. Zoals gezegd de ontvangst kwaliteit is super en doet niet onder voor transceivers in het allerduurste segment. De filters die je kunt gebruiken zijn zeer goed. Hele smalle filters kun je toepassen om de zwakste CW signalen nog goed te kunnen ontvangen. Zonder het irritante "ringing" effect wat je bij analoge filters hebt. Naast PowerSDR-IQ kun je ook andere software gebruiken. CWSkimmer is ook zo'n leuk SDR programma. Daarmee kun je alle stations in de hele CW band gelijktijdig decoderen! Ik koppel CWSkimmer weer aan mijn logboekprogramma zodat ik alarmbellen kan laten afgaan als er weer een nieuwe DXCC entiteit te werken valt. Zo moet ik toch een keer aan het DXCC certificaat kunnen komen!