Header

Antarctica 13778 km !

Digital modes - woensdag 9 november 2016 22:57
I just made a contact with RI1AND in Antarctica! On the 30m band in JT65 mode. That is a distance of 13778 km!

I used 25 Watt and a 2 x 7 m dipole at 6m above ground. The band seems dead but with JT65, signals can be seen in the waterfall screen and can be decoded. This is so amazing! :-)By: Erwin PA7N | Permalink | Write a comment

Nieuwe 2 meter D-Star hotspot

Digital modes - dinsdag 10 januari 2012 13:46
Sinds 7 januari is er voor de omgeving Akkrum/Nes een D-Star hotspot op 2 meter QRV. De hotspot heeft een bereik van circa 20 km rondom Akkrum. Vanuit de auto kun je op de A7 van Drachten tot Sneek en op de A32 van Heerenveen tot Leeuwarden goed over deze hotspot werken. De antenne van de hotspot is een Diamond X50N op circa 12 meter boven straatniveau. De zendontvanger is een omgebouwde Teletron T813 mobilofoon met een uitgangsvermogen van 12 Watt. De frequentie is 144.8375 MHz. De gebruikte roepletters zijn PA7N C.

De hotspot is gekoppeld aan reflector REF017A maar kan ook aan andere reflectors of xreflectors gekoppeld worden. Het is een hotspot en geen repeater dus dat betekend dat als er meerdere stations over deze hotspot werken ze elkaar op de ingang rechtstreeks moeten kunnen ontvangen. Net zoals bij een gewone simplex verbinding.

Er is voor deze hotspot nog geen ATOF aangevraagd dus officieel is de hotspot niet 24/7 QRV. Misschien gaat dat in de toekomst nog eens gebeuren. Net zoals een uitbreiding naar een echte repeater op 70cm. Daarvoor zoek ik nog een Triple P txu-1256 duplex zendontvanger. Heeft iemand er nog eentje liggen?

Ik hoop dat deze hotspot een aardige toevoeging is aan het D-Star netwerk met name voor het midden van Friesland.

Tot werkens op D-Star,
Erwin PA7N

Update 17-01-2012: Het agentschap telecom heeft in een notitie geschreven dat repeaters en/of radiostations waar andere zendamateurs ook gebruik van kunnen maken een ATOF nodig hebben. Totdat er meer duidelijkheid is of hotspots nu wel of niet hieronder vallen hou ik mijn hotspot maar eventjes uit. Ik dacht dat een ATOF alleen bedoeld was voor onbemand gebruik. Kennelijk is het nu niet meer toegestaan dat een andere zendamateur over jou zender zendt terwijl je er zelf naast zit.

Hier meer informatie van het AT.

Update 30-01-2012: Het agentschap telecom heeft een antwoord gegeven op vragen die ik in een email aan ze gesteld had.

Beste Erwin van den Bosch,
Voor alle duidelijkheid, met de laatste publicatie is er op zich niets veranderd, maar is er meer duidelijk gegeven over een op afstand bedienbaar amateurstation.
Een bemande repeater is dus nog steeds toegestaan zonder vergunning, de amateur dient wel telkens vast te stellen of de frequentieruimte beschikbaar is. In het bericht is dus bedoeld dat voor een onbemande repeater dus altijd een vergunning noodzakelijk is.


Hij kan dus weer aan!

Update 27-02-2012: Er is nog een bericht van agentschap telecom gekomen. Het wordt er niet duidelijker op. Ik ben geen jurist maar het lijkt nu allemaal een beetje tegenstrijdig met elkaar te worden.

Naschrift: In mijn vorige reactie blijft misschien toch nog 1 of meer vragen onbeantwoord en dat is niet de bedoeling.
Een bemande repeater zonder vergunning is in de praktijk inderdaad niet meer mogelijk (tenzij de amateur alleen maar zijn eigen uitzending relayeert).
Hiermee is mijn antwoord volledig.


Hij kan dus weer uit!

Update 29-02-2012: Ik heb nog even een vraag naar het AT gestuurd of een D-star Hotspot ook een repeater is en dus niet zonder ATOF gebruikt kan worden. Hier kwam het volgende antwoord op:

Als de betreffende Hotspot geactiveerd kan worden door andere amateurs
is er dus een vergunning (onbemand freq.ruimte) nodig.


Dit betekend dus een einde voor alle hotspots zonder ATOF waarvan andere zendamateurs ook gebruik kunnen maken. Al kun je wel vraagtekens zetten bij wat men verstaat onder "activeren door andere amateurs". Daar stuur ik nog even een vraag over naar het AT.
By: Erwin PA7N | Permalink | Write a comment

WSPR

Digital modes - vrijdag 9 december 2011 10:07
Tijdens de storm van de afgelopen dagen is de 2x18m inverted vee aan ��n kant gebroken en ligt nu over het dak en op de grond. Verre van ideaal dus. Maar ondanks dat, lukt het toch om verre verbindingen te maken. En wel met een QRP vermogen van 1 Watt helemaal naar Australi�!
De zeer smalbandige wspr signaaltjes komen daar, wel is waar diep in de ruis, aan maar zijn detecteerbaar en decodeerbaar. De signaal ruisverhouding is -27dB. De gebruikte HF band is de 30 meter band. WSPR kan ongeveer signalen met een SNR van -30dB nog decoderen. Dat zou betekenen dat het met een vermogen van en half Watt ook nog gelukt zou zijn. Stel je eens voor; met het vermogen van een fietslampje helemaal aan de andere kant van de wereld uitkomen. Een afstand van 16590 km! Toch wel magisch die elektromagnetische radio signaaltjes.
Dat dit lukt is wel voor een groot deel te danken aan de rekenkracht van de computer. Zonder computer zou een verbinding met Australi� (onder deze omstandigheden en met morse) pas lukken met een vermogen van circa 50 tot 100 Watt.By: Erwin PA7N | Permalink | 1 comment

Comments

Bert PA1B

donderdag 27 september 2012 23:38

D-Star en andere digitale voice modes

Digital modes - woensdag 9 december 2009 20:09
Een filmpje over d-star en andere digitale voice modes. Het is een 10 minuten durend filmpje uit een langere (DVD) film.

Die DVD is hier te verkrijgen:
http://www.arvideonews.com/

Op youtube zijn nog een aantal filmpjes te vinden over D-star van dezelfde maker:
http://www.youtube.com/user/KN4AQ#p/u

Is het de toekomst? Helaas is er hier in het noorden nog geen D-star repeater.
This text will be replaced
By: Erwin PA7N | Permalink | Write a comment