Header

WSPR

Digital modes - vrijdag 9 december 2011 10:07
Tijdens de storm van de afgelopen dagen is de 2x18m inverted vee aan ��n kant gebroken en ligt nu over het dak en op de grond. Verre van ideaal dus. Maar ondanks dat, lukt het toch om verre verbindingen te maken. En wel met een QRP vermogen van 1 Watt helemaal naar Australi�!
De zeer smalbandige wspr signaaltjes komen daar, wel is waar diep in de ruis, aan maar zijn detecteerbaar en decodeerbaar. De signaal ruisverhouding is -27dB. De gebruikte HF band is de 30 meter band. WSPR kan ongeveer signalen met een SNR van -30dB nog decoderen. Dat zou betekenen dat het met een vermogen van en half Watt ook nog gelukt zou zijn. Stel je eens voor; met het vermogen van een fietslampje helemaal aan de andere kant van de wereld uitkomen. Een afstand van 16590 km! Toch wel magisch die elektromagnetische radio signaaltjes.
Dat dit lukt is wel voor een groot deel te danken aan de rekenkracht van de computer. Zonder computer zou een verbinding met Australi� (onder deze omstandigheden en met morse) pas lukken met een vermogen van circa 50 tot 100 Watt.By: Erwin PA7N | Permalink | 1 comment

Comments

Bert PA1B

donderdag 27 september 2012 23:38