Header

Reverse Beacon Network

Antenna - vrijdag 24 februari 2012 13:12
Een poosje geleden had ik al eens een Magnetic Loop antenne in elkaar geknutseld. Die was toen gemaakt van koperen buis. Maar nu heb ik er één gemaakt van 15mm coaxkabel. Ik had hem vandaag even binnen staan en aangesloten op de FT-817. Even een paar keer met 2.5 Watt op de 20m band CQ geseind en via het Reverse Beacon Netwerk gekeken of ik ergens te horen was. En inderdaad, dat bleek het geval. De eerste rapporten kwamen uit Europa maar toen ik de antenne een kwart slag draaide verscheen er ook een rapport van VE2WU. Dat is Canada! Ongelooflijk toch! Zo'n kleine antenne, binnen op zolder tussen de rommel en muren. En met slechts 2.5 Watt.
Hiernaast de foto's van de Magnetic Loop antenne. Diameter is 0.8 meter. Het inkoppellusje is een zogenaamde afgeschermde- of Faraday lus. Volgens de berekeningen zou deze loop een rendement moeten hebben van 35%. De bandbreedte zou dan 12 kHz moeten zijn. Ik meet echter dat de bandbreedte 22 kHz is. Het rendement zou dus nu rond de 15% zijn.

Links:
http://www.reversebeacon.net/


By: Erwin PA7N | Permalink | 1 comment

Comments

Pascal ( ON5RA )

vrijdag 13 juli 2012 12:37
Beste OM,

Ik heb zopas je software gedownload voor het gebruik van de miniVna.
In het verleden maakte ik al gebruik van deze tool, nu heb ik de laatste versie gedownload.

De setup is volledig geslaagd onder Windows 7, enkel de instellingen balk onderaan komt niet te voorschijn. Ik heb al mijn resolutie aangepast maar tevergeefs.

Heb je enig idee wat ik fout zou hebben gedaan?

Alvast bedankt !